Kezdőlap > EU képviselő > Schöpflin György képviselő
 Schöpflin György  képviselő

Schöpflin György

EP képviselő
Jelölő szervezet: FIDESZ-KDNP
Budapesten született. 1950-től 2004-ig az Egyesült Királyságban élt. Egyetemi tanulmányait a Glasgowi Egyetemen, majd Bruges-ben végezte. Londonban, munkatársa volt a Királyi Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetének és a BBC-nek. Ezt követően a Londoni Egyetem Kelet-Európai Intézet tanára (1976-2004), ahol 1998-tól 2004-ig Jean Monnet professzor és a Nacionalizmus Elméletek Központjának igazgatója. 2011-ig Forliban, a Bolognai Egyetem Politikatudományi Tanszékén tanított. 2004 óta európai parlamenti képviselő. Néppárti koordinátora az EP Alkotmányügyi bizottságának, tagja a Külügyi bizottságnak, valamint az EP Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró és Koszovó delegációjának.
Mennyire elégedett Ön a képviselő munkájával? 2.69/5 (895 Szavazat)
Schöpflin György András Budapesten született 1939. november 24-én. Történész, politológus, egyetemi tanár, az Európai Parlament képviselője. 1950-ben távozott családjával Nagy-Britanniába, iskoláit ott végezte. 1957-ben felvették a glasgow-i egyetem jogi karára, ahol 1962-ben szerzett egyetemi diplomát, majd egy évig Bruges-ben, az Európa Főiskolán tanult.1963-ban a londoni Chatham House nevű nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézet munkatársa, majd 1967 és 1976 között a BBC újságírója. Ekkor a Londoni Közgazdasági Egyetemen (London School of Economics) a kelet- és közép-európai politikatörténet professzora, majf 1994-ben a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-európai Tanulmányok intézetében egyetemi tanár. 1998 és 2004 között Jean Monnet-professzor. 1984-től az East European Reporter című szakfolyóirat szerkesztője volt. 1996-ben Kisebbségekért Díjban részesült. Kutatási területe a nacionalizmus és a nemzeti mivolt, valamint a nemzeti kisebbségek kérdésköre, kapcsolatrendszere. 2003-ban lépett be a Fideszbe. 2004-ben elindult a párt európai parlamenti listáján és mandátumot szerzett. A külügyi bizottság tagja és az alkotmányügyi bizottság póttagja. Ekkor hazatért Nagy-Britanniából. 2005-ben az Orbán Viktor által indított Nemzet Konzultációs Testület tagja volt. 2007-ben kijelentette, hogy egy esetleges jobboldali kormányban nem vállal külügyminiszteri tisztséget.[1] Az Európai Parlament AGORA nevű kezdeményezésének néppárti felelőse. Schöpflin Aladár kritikus, műfordító unokája és Schöpflin Gyula író fia. Nős, három leánygyermek édesapja.

Fogadóóra, egyéb információk

Nincs megadva...
Adatvédelmi elvek | Moderálási elvek | Rendszerismertető | Impresszum | Kapcsolat | Created by Art Legion Kft. | Honlapüzemeltetés, tárhelyszolgáltató: Euro Bioinvest Kft.