Kezdőlap > EU képviselő > Morvai Krisztina képviselő
 Morvai Krisztina  képviselő

Morvai Krisztina

EP képviselő
Jelölő szervezet: JOBBIK
Morvai Krisztina Budapesten született 1963. június 22-én. Jogász, egyetemi docens az ELTE Állam és Jogtudományi Karán. A magyarországi családon belüli erőszak jelentős kutatója, egy időben feminista aktivista. 2006 és 2008 között a Civil Jogász Bizottság társelnöke volt. A Jobbik listavezetője volt a 2009. évi EP választáson, amelyen mandátumot nyert és Magyarország képviselője lett az Európai Parlamentben.
Mennyire elégedett Ön a képviselő munkájával? 2.69/5 (1314 Szavazat)
Budapesten született 1963-ban. Szülei Fekete Klári divatmodell és Morvai Miklós közgazdász. Az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumában érettségizett biológia-latin tagozaton, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1986-ban cum laude fokozattal. Egy évig ügyvédjelölt volt a Pest Megyei Ügyvédi Kamara alkalmazásában, majd bírói szakvizsgát tett. 1987-től mind a mai napig az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékén tanít, jelenleg docensi beosztásban. 1989-ben Londoni Egyetem Kings College Jogi Karán tanult, ahol a Master of Law (LL.M) tudományos fokozatot nyerte el. 1993–94-ben az Amerikai Egyesült Államokban, a Wisconsini Egyetem (Madison) Jogi Karán tanított, 1995-ben az évet Strasbourgban töltötte, ahol az Európai Emberi Jogi Bizottság jogászaként dolgozott. 2003-ban kapta meg a PhD fokozatot, disszertációját a családon illetve párkapcsolatokon belül elkövetett erőszakos bűncselekmények büntető anyagi és eljárásjogi, valamint kriminológiai összefüggéseiről írt. 2002–2006 között az ENSZ CEDAW bizottságának tagja volt. Három lánya van, férje Baló György a Magyar Televízió kulturális igazgatója, akivel külön háztartásban élnek. Morvai Krisztina vallásos, hívő római katolikus. Elsősorban a büntetőjog egyes határterületeit kutatja. Így foglalkozott a visszamenőleges igazságtétellel, az abortusz kérdésével, a sértett jogaival a büntetőeljárásban, a HIV pozitív illetve AIDS beteg emberek méltóságával és jogaival, a gyermekek bántalmazásával, szexuális kizsákmányolásával, a prostitúció és nőkereskedelem problémájával valamint a nőkkel szembeni diszkriminációval és a családon belüli erőszakkal. A fenti témakörökkel a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ vezetőjeként foglalkozott. Morvai egyike volt 2003-ban A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom alapítóinak. A mozgalom fellépett a prostitúció magyarországi legalizálása ellen, követelte, hogy büntessék meg a prostituált szolgáltatásait igénybe vevőt, új büntető-jogszabályok meghozatalát tűzte ki célul és elítélte a türelmi zónák létét. 2006 őszétől fokozatosan kapcsolódott be Magyarország napi politikai életébe. Morvai a gyerekeivel 2006. október 23-án Fidesz-nagygyűlésen vett részt, hazafelé indulva a rendőrök sorfalába ütközött, a könnygázgránátok és a gumilövedékek elől egy bérház udvarába kellett menekülnie. Az átélt élmények is hozzájárultak ahhoz, hogy 2006. november 15-én életrehívta a Civil Jogász Bizottságot – mint annak társelnöke – mely a 2006. évi őszi tüntetések és demonstrációk elemzését végezte el. 2008-ban elvállalta a Jobbik európai parlamenti választásra összeállított listájának vezető helyét. Így a 2009-es Európai parlamenti választásra a Jobbik Magyarországért Mozgalom listavezetőjének jelölte. Morvai Krisztina a sikeres EP-választási szereplés ellenére sem lett tagja a Jobbiknak.

Fogadóóra, egyéb információk

Nincs megadva...
Adatvédelmi elvek | Moderálási elvek | Rendszerismertető | Impresszum | Kapcsolat | Created by Art Legion Kft. | Honlapüzemeltetés, tárhelyszolgáltató: Euro Bioinvest Kft.